Deska to absolutnie podstawowy atrybut kuchenny. Bez niej nie byłbyś w stanie wykonać nawet zwykłych kanapek, no chyba, że zdecydowałbyś się na krojenie warzyw w powietrzu, co nie byłoby ani proste, ani tym bardziej bezpieczne. Jeżeli tylko na co dzień samodzielnie przygotowujesz dla siebie posiłki, powinieneś zadbać o to, by w twojej kuchni pojawiły się wszystkie niezbędne do tego celu sprzęty i dodatkowe akcesoria. Deska będzie jednym z nich.
A jaka deska do krojenia zadziała u ciebie najlepiej i jak możesz to sprawdzić?
Deski wykonuje się z różnego rodzaju materiałów i to właśnie na te materiały powinieneś zwrócić szczególną uwagę. Najpopularniejsze na rynku wciąż są te drewniane, które mają całkiem sporo niepodważalnych zalet. Cechuje je łatwa dostępność, niska cena i ogólna funkcjonalność. Drewniane deski są wygodne w użyciu, co wynika również z tego, że łatwo się je czyści. Pamiętaj jednak, że każda taka deska może być wykonana z zupełnie innego gatunku drewna, a od jego rodzaju zależeć będzie jej ostateczna jakość. Jeżeli zależy ci na wysokiej twardości produktu, postaw na ten wykonany z kokosu bądź hebanu. Drewniane deski cechują się również właściwościami bakteriobójczymi. Ich minusem może być jednak to, że wchłaniają wodę, przez co dość szybko się odbarwiają. Nie można ich też czyścić w zmywarce. Zawsze należy myć je wyłącznie ręcznie.
A jaka deska do krojenia, jeśli nie ta klasycznie drewniana?
Być może to ta wykonana z bambusa przypadnie ci do gustu. Na pierwszy rzut oka wygląda niemalże tak samo jak drewniana, ale jednak różni się od niej kilkoma podstawowymi cechami. Deski bambusowe zazwyczaj są bardzo trwałe, co wynika z ich wysokiej twardości. Nie tępią jednak przy tym stosowanych na nich narzędzi, czyli nie doprowadzają do ścierania się powierzchni noży. Bambus ma tę przewagę nad drewnem, że praktycznie w ogóle nie chłonie wilgoci. Przez cały czas cechuje się wysoką higienicznością, gdyż na jego powierzchni nigdy nie dochodzi do rozwoju bakterii. Bambus jest przy tym materiałem przyjaznym naturze. Jeżeli więc interesujesz się ekologią, to tworzywo powinno ci się spodobać.
Ostatnia popularna opcja z możliwych to deska szklana, czyli jedyna taka deska, którą możesz spokojnie myć w zmywarce. Jest ona produktem wysoce higienicznym. Nie wchłania przy tym zapachów, dzięki czemu idealnie nadaje się do krojenia cebuli, czosnku czy różnych gatunków mięs. Minusem bywa jedynie jej trwałość. Szklaną deskę łatwo można uszkodzić poprzez zarysowanie jej powierzchni.