avocadostudio.pl

Dom i wnętrza

akcesoria kuchenne
Nieruchomości

Do kuchni

Kuchnia to niewątpliwie serce każdego domu. To tutaj toczy się codzienne życie, tutaj przygotowuje się posiłki. Każda pani domu dba o to, żeby kuchnia była odpowiednio zaaranżowana, bo to bardzo ułatwia codzienną pracę. Można chyba śmiało rzec, że kuchnia to taki mały zakład produkcyjny, szczególnie kiedy przygotowuje się tu posiłki dla dużej rodziny. Umeblowanie kuchni to jedno, a druga rzecz to akcesoria kuchenne – bez nich ani rusz. Zatrzymajmy się zatem przy tej kwestii i omówmy przynajmniej te najważniejsze. Zatem do rzeczy. Akcesoria kuchenne możemy podzielić na klika grup: noże, młynki, durszlaki, deski do krojenia, garnki i inne. Trudno byłoby wymienić je wszystkie w niniejszym artykule. Niektóre z nich są wręcz nieodzowne, a bez niektórych możemy się obejść. Producenci tego typu rzeczy non stop oferują jakieś nowe gadżety, a klienci je kupują. Ale w pewnym momencie człowiek musi powiedzieć stop, bo w końcu w niejednej kuchni zabrakłoby miejsca do ich przechowywania.

Zacznijmy może od noży

Dobry nóż w kuchni to podstawa. A co to znaczy doby? Przede wszystkim ostry, bo nie ma nic gorszego jak tępe noże. Na pewno musimy zainwestować w nóż szefa kuchni. To wszechstronny nóż do krojenia, siekania, szatkowania, rozgniatania czy też przenoszenia jedzenia z deski do garnka czy na patelnię
Kolejny to nóż do mięsa – masywny i twardy, z szerokim ostrzem. Nie obejdziemy się też bez noża do jarzyn. To z kolei taka miniatura noża szefa kuchni. Nieodzowny jest też długi nóż do krojenia wędlin. Do krojenia pieczywa konieczny jest nóż ząbkowany. Pożądane są także noże: do krojenia sera, nóż do trybowania i filetowania ryb. W każdej kuchni przyda się też i tasak, aby poradzić sobie z przecięciem mięsa wraz z kością. W niektórych domach konieczny jest też nóż do pizzy.
Teraz pora na deski do krojenia. Otóż, tych trzeba mieć w kuchni kilka: do mięsa, do ryb, do chleba, do warzyw. Najlepiej, aby były to deski drewniane, bo te są najbardziej ekologiczne.

Kolejna kategoria to durszlaki i sitka

Tych rzeczy też trzeba mieć kilka i to jeszcze do tego różnej wielkości. Inny bowiem durszlak potrzebny jest do makaronu typu nitki, a inny do makaronu penne czy świderki.
W kuchni musimy mieć też młynki. Taki do mielenia pieprzu, ale i taki, w którym można zmielić kawę.
Garnki to chyba te akcesoria kuchenne, których ilościowo mamy w naszych kuchniach najwięcej. Nic w tym dziwnego, ponieważ to konieczność. W innym garnku gotujemy mleko, w innym rosół, a w jeszcze innym szparagi. Mniejsze, większe, żeliwne, stalowe – wybór w sklepach jest szeroki, więc kupujmy takie, o jakie nam akurat chodzi.
Na tym kończymy, choć nie wyczerpaliśmy tematu.